Spelformat

Hockeyallsvenskan 2018/2019 spelas med 14 lag där varje lag möter respektive motståndare 4 gånger under säsongen, två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan, det vill säga totalt 52 omgångar. Därefter vidtar ett omfattande slutspel där platser i kvalet till SHL står på spel.

Final

De två lag som placerar sig höst upp i ligans tabell kvalificerar sig till den stora Hockeyallsvenska Finalen, där lagen möts i bäst av fem matcher. Det lag som vinner här kröns till säsongens mästare och är även klara för kvalet till SHL. Förloraren går i sin tur vidare till playoff.

Slutspelsserien

De lag som inte når hela vägen till finalen, utan placerar sig på plats 3-8 i tabellen får i sin tur spela en slutspelsserie, där alla lag möter varandra en gång. Detta ger en mini-liga med totalt fem spelomgångar. Laget som placerar sig högst upp i den här tabellen går i sin tur vidare till playoff.

Playoff

I playoffen gör förloraren i finalen och vinnaren i slutspelsserien upp om den sista platsen i kvalet till SHL. Lagen möts här i bäst av tre matcher.

Kvalet till SHL 2019/2020

Från säsongen 2015/2016 spelas ett playoff där två lag från Hockeyallsvenskan spelar mot lag 13 och 14 i SHL i en matchserie bäst av 7 där de två vinnande lagen spelar i SHL nästkommande säsong. Det sämsta laget i SHL får möta vinnaren i Hockeyallsvenskan, medans lag 13 från SHL möter vinnaren i playoffen.