Spelformat

Hockeyallsvenskan spelas med 14 lag där varje lag möter respektive motståndare 4 gånger under säsongen, två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan, under totalt 52 omgångar. Därefter vidtar ett omfattande slutspel där en plats i SHL står på spel.

Så spelas slutspelet i Hockeyallsvenskan

Från och med säsongen 2020/2021 spelas slutspelet med åtta lag, där de sex bästa lagen ifrån grundserien medverkar. De sista två platserna tas fram i åttondelsfinalerna, där lagen på plats 7 till 10 gör upp mot varandra.

Åttondelsfinaler

Åttondelsfinalerna spelas i bäst av tre matcher, där laget på tabellplats 7 tar sig an laget på plats 10, samtidigt som lag 8 möter lag 9. De två bästa lagen börjar på hemmaplan och har därmed möjligheten att spela två matcher i sin hemmaborg, om inte mötena skulle avgöras redan efter två matcher.

Kvartsfinaler

När alla åtta slutspelslag är klara får tabellvinnaren äran att välja sin motståndare till kvartsfinalerna. De kan välja mellan de fyra lägst rankade lagen och därefter får tabelltvåan och tabelltrean göra ett liknande val. Tabellfyran får i sin tur ta sig an laget som blir kvar.

Kvartsfinalerna spelas i bäst av fem matcher, där de två första matcherna spelas på det högst rankade lagets hemmaplan. De två efterföljande matcherna spelas på motståndarnas arena och om en sista match behövs så återvänder man till den första värdstaden för spel.

Semifinaler och finaler

Även inför semifinalerna får lagen välja sina motståndare och oftast tar lagen här en motståndare som de vanligtvis presterar bra emot. Här utökar man antalet matcher i varje möte till sju stycken, men det hela kan bli avgjort redan efter fyra raka segrar. Vinnarna i semifinalerna avancerar sedan till den stora finalen, där vinnaren belönas med en plats i SHL nästkommande säsong.

Play-out för de lägst rankade lagen

Förutom att de bästa lagen spelar slutspel, får lagen som kommer på plats 13 och 14 i tabellen kämpa för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. Dessa två lag möts i fem matcher, där det lag som presterar bäst stannar kvar i ligan. Det förlorande laget får i sin tur förbereda sig för spel i Hockeyettan.