Danmarks stjärnor i Hockeyallsvenskan

Våra grannar Danmark producerar en hel del hockeyspelare som tar klivet över Öresund för att inleda sina internationella karriärer. I skrivande stund återfinns fyra av dessa i vår näst högsta liga Hockeyallsvenskan, där drömmen precis som för övriga spelare är att ta sig och sitt lag till SHL.

Målvakten Frederik Dichow är en av dessa, som sedan den här säsongen spelar för Kristianstad. Redan säsongen 2019/2020 gjorde han en tur i Sverige då han spelade för Malmös J20-lag.

På backsidan har vi Malte Setkov, som spenderat större delen av sin hockeykarriär i Sverige. Redan säsongen 2017/2018 såg vi honom i Hockeyallsvenskan när han lånades ut till IK Pantern från sin huvudsakliga klubb Malmö, där han fått prova på SHL-isen vid flera tillfällen. Under dädongen 2019/2020 kom han till Kristianstad, men representera numera Stockholmslaget AIK.

Också Mathias From har en mångårig erfarenhet av svensk ishockey. Forwarden Kom till Rögles ungdomslag under 2014 och fick fyra år senare göra debut i Hockeyallsvenskan med såväl Södertälje som AIK under en och samma säsong. Det blev även en säsong i MoDo innan han den här säsongen säkrade ett kontrakt i Västerås som även sträcker sig över nästa år.

Mikkel Aagaarg har spelat i såväl USA, Kanada och Tyskland, men har nu landat i svenska MoDo. Han kom till klubben förra säsongen och har här bidragit en hel del till laget.

Danska landslagets hektiska säsong

Flera av killarna ovanför har under åren fått äran att representera sitt landslag i flera olika sammanhang. Och just på landslagsnivå har Danmark haft en fullspäckad säsong. Tidigare i år gjorde landslaget debut i Olympiska Spelen, där man tog sig till en andraplats i sin grupp. De inledande matcherna resulterade i segrar över Tjeckien och Schweiz, men mot det ryska laget fick man se sig besegrade. Poängen räckte för att ta laget till playoff mot Lettland, där segern tog laget till ett nytt möte med ROC i kvartsfinalen. Ännu en gång gick man förlorande ur mötet, men detta tog ändå laget till en sjundeplats i turneringen.

Näst på tur står världsmästerskapet i Finland som avgörs mellan 13-29 maj. Det danska ishockeylandslaget kommer under gruppspelet att hålla till i huvudstaden Helsingfors, där man bland annat ställs mot Kanada, Tyskland och Frankrike. Lyckas man bli ett av de fyra främsta lagen i sin grupp efter de sju matchomgångarna väntar vidarespel i kvartsfinalerna där det kan bli ett möte med såväl Sverige som Finland. Turligt nog slipper man Ryssland i denna turnering, då nationen är diskvalificerad från att medverka.