Slutspel Hockeyallsvenskan 2023

Sedan säsongen 2020/2021 spelar Hockeyallsvenskan ett slutspel som på många sätt liknar det som den svenska högstaligan SHL använder sig av. Till slutspelet avancerar de tio främsta lagen från grundserien, men endast ett av dessa kan gå hela vägen till ett liga-avancemang. Här hittar du information om de olika omgångarna i Hockeyallsvenskans slutspel.

Vilka lag tar sig till slutspelet?

De sex bästa lagen ifrån grundserien tar sig direkt till kvartsfinal. Lagen som kommer på plats 7-10 får i sin tur spela åttondelsfinaler där de två sista platserna i kvarten står på spel. Lag 7 möter här lag 10 samtidigt som lag 8 ställs mot lag 9.

Åttondelsfinalerna

Åttondelsfinalerna i Hockeyallsvenskan består av tre matchomgångar, där laget som vinner flest möten avancerar. Skulle ett lag vinna såväl match 1 som match 2 avrundas play-in serien i förväg och det vinnande laget går direkt till kvartsfinal.

Kvartsfinalerna

Kvartsfinalerna i Hockeyallsvenskan spelas i bäst av sju matcher, där lagen delas in i fyra par. Indelningen sker genom att lagen som kom på plats 1-4 i grundserien får välja vilket av de andra lagen som de önskar att möta. Vinnaren av serien får välja först.

Det högst seedade laget får hemmaplan i de två första matcherna, följt av två hemmamatcher för det lägst seedade. Efter detta fortsätter serien med spel på olika arenor från match till match, fram tills att ett lag lyckats nå fyra segrar. Den som gör detta tar sig vidare till semifinal.

Semifinalerna

Semifinalerna i Hockeyallsvenskan spelas även de i bäst av sju och enligt ett liknande upplägg som kvartsfinalerna. Även här väljer lagen sina motståndare och det högst rankade får hemmaplan i de två första matcherna. Vinnaren i varje semifinal-serie går till den stora finalen.

Finalerna

Finalerna i Hockeyallsvenskan spelas också i bäst av sju och här står inte bara ära på spel, utan även ett avancemang till SHL. Laget som vinner den Hockeyallsvenska finalen är nämligen garanterade att få spela i den högsta ligan till nästkommande säsong.