HockeyAllsvenskan

Hockeyallsvenskan – Sveriges näst högsta serie

Att hockey är en av Sveriges populäraste idrotter är ett odiskutabelt faktum. Den näst högsta serien är nu inne på sin 25:e säsong i sin nuvarande form i och med HockeyAllsvenskan 2023/2024.

Här på Hockeyallsvenskan.nu hittar du en mängd information om den svenska andraligan i ishockey. Bland annat finns här Hockeyallsvenskan tabell och resultat som kontinuerligt uppdateras när matcherna har spelats, samt en mängd handfast information kring hur ligan spelas.

Om Hockeyallsvenskan

Inför säsongen 1999/2000 startade Hockeyallsvenskan som vi idag känner till den i form av ligan för de näst bästa klubblagen i Sverige. På den tiden bestod ligan av två serier med tolv lag i varje – den norra och den södra. Upplägget liknade på flera sätt dagens division 1, men till säsongen 2005/2006 strukturerade man om och minskade ner på lagen. Sedan dess möter alla lag varandra ett visst antal gånger under säsongen och slutligen får de bästa lagen göra upp om ligatiteln. 

Sedan säsongen 2020/2021 är det varje år två lag som byts ut i ligan: Vinnaren ersätts av det sämsta laget ifrån SHL och förloraren ersätts av det bästa laget från Hockeyettan. Vilket lag som får äran att titulera sig som ligavinnare avgörs i slutspelet där de tio bästa lagen ifrån grundsäsongen har chansen att delta.

Lagen som spelar i Hockeyallsvenskan 2023/2024 är:

AIK, Almtuna IS, BIK Karlskoga, Brynäs IF, Djurgårdens IF, IF Björklöven, Kalmar HC, Mora IK, Nybro Vikings IF, Södertälje SK, Tingsryd AIF, Västerviks IK, Västerås IK och Östersunds IK.

Livestreama Hockeyallsvenskan

För de som ej har möjlighet att se hockeyn på plats så finns alternativet att se matcherna på tv eller att streama dessa online. Detta är kanske inte lika häftigt som att vara på plats själv i arenan, men det är ändå ett mycket bra sätt att hänga med i matchen på. Förutom Hockeyallsvenskan finns det även stream av SHL, Hockey-VM & Livestream JVM samt NHL med flera. För Hockeyallsvenskan och SHL så är det C More som streamar, medans det för NHL, Ishockey-VM och JVM är Viaplay som för tillfället äger sändningsrättigheterna.

Tidigare säsonger

hockey-tranarna i hockeyallsvenskan
Tränarsamling inför HockeyAllsvenskan.

Ligan med lagen som drömmer om en plats i SHL har fått en rejäl uppsving under de senaste åren. Här hittar du sammandrag av de senaste upplagorna.

Säsongen 2021/2022

Troja-Ljungby och HV71 var nytillskotten i ligan, som genast intog topp- och bottenplaceringarna i serien. HV gick som tåget genom serien med 34 segrar och kunde även knipa SHL-platsen efter en final mot Björklöven.

Säsongen 2020/2021

Laguppställningen blev identisk med fjolårets, men upplägget för slutspelet såg numera annorlunda ut. Precis som i den högsta ligan inom svensk ishockey tog sig de sex bästa lagen direkt till slutspelet samtidigt som lag sju till tio gjorde upp i åttondelsfinalerna.

I de tuffa kamperna som där följde lyckades Timrå knipa segern i finalerna mot Björklöven och därmed en plats i Svenska Hockeyligan.

Säsongen 2019/2020

Säsongens grundserie spelades som vanligt, där Björklöven och Modo placerade sig i toppen samtidigt som Kristianstad och AIK återfanns i botten. Däremot behövde inget av lagen oroa sig för att lämna ligan, då coronapandemin ställde in samtliga kvalspel inom svensk ishockey. På samma sätt ställdes slutspelet in och ingen officiell vinnare av ligan kunde krönas.

Säsongen 2018/2019

Säsongen 2018/2019 vart det återigen en batalj mellan Leksand och Mora i kvalserien. Denna gång var det Leksand som till slut drog det längsta strået och SHL-platsen således till de blåvita. Samtidigt tog sig Oskarshamn skrällartat förbi både AIK och Timrå för att säkra SHL-kontraktet. Leksand och Oskarshamn upp – Mora och Timrå tillbaka i HockeyAllsvenskan till säsongen 2019/2020.

I botten blev det en hård kamp där HockeyEttan-laget Kristianstad säkrade HockeyAllsvenskan-kontraktet genom att slå Almtuna på övertid. Vita Hästen kvalade sig kvar och efter ekonomiska problem för Pantern fick även Almtuna en gratisplats i HockeyAllsvenskan.

Säsongen 2017/2018

När krutröken skingrats stod det klart att Timrå IK tog steget upp till SHL, och att IF Troja-Ljungby flyttades ned till Hockeyettan. Från SHL blev Karlskrona HK nedflyttade till HockeyAllsvenskan och VIK Västerås HK tog steget upp från Hockeyettan.

Andra ”andraligor” i Europa

Trots att Hockeyallsvenskan inte är den bästa ligan inom svensk hockey, så har den en stark position inom europeisk ishockey. Flera lag har spelare som valt att ta klivet hit ifrån sina inhemska ligor som ett första steg i en internationell karriär. Vill du läsa mer om alla olika ligor som finns på vår kontinent kan du besöka Eurohockey.com – allt om europeisk ishockey.

Spelpaus

I Sverige är Spelpaus.se en avgörande resurs för de som vill ta kontroll över sitt spelande. Denna tjänst, som är en del av den svenska licenssystemet för spelbolag, gör det möjligt för individer att självavstänga sig från allt registrerat spel som omfattas av svenska licensinnehavare. Detta inkluderar allt från onlinecasinon till sportbetting på populära evenemang som Hockeyallsvenskan.

Trots tillgången till Spelpaus.se väljer vissa spelare att engagera sig i betting utan spelpaus genom att använda spelbolag utan svensk licens. Denna typ av spelaktivitet bär med sig betydande risker, speciellt när det gäller skyddsnivån för spelare. Eftersom dessa olicensierade bolag inte regleras av svenska myndigheter, är det ingen garanti att de uppfyller de strikta kraven på ansvarsfullt spelande som svenska licensierade bolag måste följa. Det innebär en ökad risk för spelare som kämpar med spelberoende, eftersom de inte automatiskt blockeras från att spela trots att de kan ha aktivt valt att stänga av sig via Spelpaus.

För fans av Hockeyallsvenskan som funderar på att placera bets, kan det vara lockande att utforska bettingmöjligheter hos olicensierade spelbolag, särskilt om de erbjuder till synes attraktiva odds eller bonusar som inte är tillgängliga hos svenska licensierade bolag. Men det är viktigt att vara medveten om att säkerheten och skyddsåtgärderna är avsevärt lägre på dessa plattformar. Detta inkluderar allt från brist på dataskydd till svårigheter med att säkerställa utbetalningar. Sådana risker bör noggrant övervägas av varje spelare som önskar en trygg och ansvarsfull spelupplevelse.