Spelformat

Hockeyallsvenskan 2017/2018 spelas med 14 lag där varje lag möter respektive motståndare 4 gånger under säsongen, två gånger på hemmaplan och två gånger på bortaplan, det vill säga totalt 52 omgångar. Därefter vidtar ett kval för lagen som placerar sig på plats 3 till 8 i Hockeyallsvenskan. Kvalet spelas enligt nedan:

Kvalet till SHL 2018/2019

Från säsongen 2015/2016 spelas ett playoff där två lag från Hockeyallsvenskan spelar mot lag 13 och 14 i SHL i en matchserie bäst av 7 där de två vinnande lagen spelar i SHL. De två lagen från Hockeyallsvenskan utses på följande vis:

Final ”Hockeyallsvensk mästare” – vinnaren till direktkval till SHL

Seriesegraren i grundserien Hockeyallsvenskan möter tvåan i grundserien Hockeyallsvenskan i en finalserie. Serien spelas i bäst av 5 matcher. Vinnaren går till direktkval till SHL mot 14:e lag i SHL. Förloraren går till Playoff (se nedan).

Slutspelsserien

Slutspelsserien spelas som en enkelserie med lag 3 till 8 från grundserien Hockeyallsvenskan. Segraren i denna serie går till playoff (se nedan).

Playoff

Förloraren från den hockeyallsvenska finalen och segraren från slutspelsserien möts i playoff i en matchserie gällande bäst av 3 matcher. Segraren går till direktkval till SHL. Förloraren spelar i Hockeyallsvenskan kommande säsong.

Direktkval till SHL

Den hockeyallsvenska mästaren möter lag 14 från SHL i en serie om bäst av 7 matcher. Segraren i playoff möter lag 13 från SHL i en matchserie gällande bäst av 7 matcher. Segrarna i direktkval till SHL spelar i SHL kommande säsong och förlorarna spelar i Hockeyallsvenskan.

Nedflyttning från Hockeyallsvenskan

Lagen med placering 13 och 14 i Hockeyallsvenskan möter vinnaren av Allettan norra och södra, samt de 2 vinnarna av playoff 1, 2 och 3 i en rak kvalserie. Detta innebär att respektive lag möts i en hemma- och en bortamatch. Vinnaren och tvåan i denna 6-lagsserie får spela i Hockeyallsvenskan nästa säsong medan de övriga lagen spelar i HockeyEttan.