Slutspel Hockeyallsvenskan – MECA Hockey Race

Efter att grundserien i Hockeyallsvenskan är avklarad så påbörjas MECA Hockey Race, som är namnet för slutspelet i ligan. Det hela består utav den Hockeyallsvenska Finalen och Slutspelsserien, där man förutom ligans segrare ska plocka fram de lag som har möjligheten att avancera till SHL.

Hockeyallsvenska Finalen
I den stora finalen, som spelas i bäst av fem matcher, möts de två lag som placerat sig allra högst upp i tabellen från grundserien. Det av lagen som vinner flest matcher koras till ligamästare och får en direktplats till Direktkvalet till SHL. Det förlorande laget går i sin tur till Playoff.

Slutspelsserien
Lagen som placerar sig på plats 3-8 i grundserien får fortsätta säsongen i Slutspelsserien, som är en enkelserie där alla lag möter varandra en gång (5 matchomgångar, totalt 15 matcher). De lag som placerat sig bäst i grundserien får innan matcherna börjar bonuspoäng i form utav 3, 2 eller 1 poäng, vilket ger dem ett försprång i tabellen. Segraren i Slutspelsserien går vidare till Playoff.

Playoff
I Playoffen står en plats i Direktkvalet till SHL på spel och här möts förloraren utav Hockeyallsvenska Finalen och vinnaren utav Slutspelsserien i ett bäst av tre-möte.

Direktkval till SHL
Att nå spel i SHL är ett mål för många Allsvenska klubbar och det är i Direktkvalet som det hela kan ske. Här ställs den Hockeyallsvenska mästaren mot laget placerat på 14:e plats i SHL, medans vinnaren i Playoff får möta SHL-laget på 13:e plats. Dessa möten sker under sju matcher, där lagen med flest segrar får varsin plats i SHL:s kommande säsong.